dlaczego po zjedzeniu jajka pod każdą postacią, np jajka na miękko, jajka na twardo, jajecznicy czy jajka sadzonego zawsze boli mnie żołądek? ból utrzymuje się do kilku godzin i jest bardzo silny, przypomina to silne skurcze żołądka i nie pomagają mi żadne proszki przeciwbólowe
[...] (EE). Kod firmy w danym powiecie (FF). Informacja o wielkości jajek zamieszczona jest zawsze na opakowaniu. Dzięki temu wiemy, w jakim przedziale wagowym mieszczą się jajka znajdujące się w pudełku. Możemy wyróżnić cztery standardowe formaty, do których zaliczamy rozmiar: XL, jajka te mieszczą się w przedziale wagowym powyżej 73 g L, jajka [...]
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]